May 27, 2021
Hír

A rákkutatás új eredménye, egy új rákterápia van születőben

A rákkutatás új eredményeként egységessé tehető a rákterápia az immunterápia egy újfajta megközelítésével az amerikai Cancer Research című szakfolyóiratban jelent tanulmány szerint.

A rákkutatás új eredményeként egységessé tehető a rákterápia az immunterápia egy újfajta megközelítésével az amerikai Cancer Research című szakfolyóiratban jelent tanulmány szerint.

Az új módszer, amit az indianai Purdue Egyetem két kutatója dolgozott ki és tesztelt le, nem a rákos sejteket pusztítja el, hanem az immunrendszer bizonyos sejtjeire összpontosít. Bármilyen furcsa, ezek a sejtek nemcsak táplálják a daganatot, de az immunrendszer más sejtjeit is megakadályozzák annak elpusztításában.

Vannak ugyanis olyan immunsejteink, amelyeket a szervezetünk az immunválasz fékezéséhez használ. Egy betegség vagy sérülés után a szervezet szuppresszor  (az immunreakciót elnyomó) sejtek segítségével fékezi a gyógyulási folyamatot (immunválaszt), hogy az ne váljon túlzott mértékűvé, és ezáltal kezelhetetlenné. A rákos daganatokban azonban ez a hatás nemkívánatos, hiszen megakadályozza, hogy a szervezet saját védőrendszere elpusztítsa a daganatot.

A tanulmány szerint a kutatók képesek átprogramozni a tumor belsejében lévő immunsejteket olyan módon, hogy a daganat elpusztítását segítsék elő, ne pedig a növekedését támogassák. A rákkutatás területén ez egy új rákterápia lehetőség. Nemrégiben kiderült ugyanis, hogy a daganatok képződésében nemcsak a ráksejtek működnek közre, hanem a tumor befolyása alá került, egyébként egészséges sejtek is, ezért a tumor felszámolásához ezeket is kezelésbe kell venni. A rák típusától függően a daganat sejtjeinek 30-80 százaléka nem rosszindulatú; ugyanezek a sejtek más szövetekben fontos szerepeket töltenek be, ám miután beszivárogtak a tumorba, a rákos sejtek arra "képzik át" őket, hogy a tumor növekedését szolgálják.

Bizonyos ráktípusoknál antitest-terápiát szoktak használni, és talán sokan hallottak az úgynevezett ellenőrzőpont-gátló rákgyógyszerekről is, amikkel számos különböző rákos megbetegedés esetén kiváló eredményeket lehet elérni. Jimmy Carter volt amerikai elnök is az immunterápiával győzte le az agydaganatot 91 éves korában. Az egyetlen probléma ezzel az, hogy mindössze a betegek körülbelül 20%-a reagál rá, a kutatócsoport ezért hatékonyabb megoldást keres az immunválasz szabályozására.

Az új módszer egy rákellenes anyagot, amely önmagában mérgező, ezért emberi fogyasztásra alkalmatlan lenne, folsavhoz kapcsolva használ fel. A folsav a vízben oldódó B9 vitamin egyik formája; rákellenes hatása már régóta közismert tény az orvosi szakmában. Fontos szerepet játszik a sejtek örökítőanyagának, a DNS-nek és az RNS-nek a szintetizálásában, illetve a hibák kijavításában, ezáltal biztosítja az új sejtek egészségét és hatékony működését. A DNS hiányosan végbemenő metilációja (a gének átírását befolyásoló kémiai módosulása) hozzájárul a rosszindulatú daganatok kialakulásához, és mivel a folsav közreműködik a metilációban, hiányának közvetlen szerepe van a rák kockázatának növelésében.

A tumorhoz kapcsolódó immunsejtek egy része is rendelkezik a folsavra érzékeny receptorral. Az új módszerben a folsav szerepe az, hogy a hozzákapcsolt rákellenes anyagot kifejezetten a daganatnak azokhoz az egyébként jóindulatú sejtjeihez irányítsa, amelyek sajnálatos módon elősegítik a tumor növekedését. A gyógyszer fejlesztői azon dolgoznak, hogy a hatóanyag, amely magában halálos lenne a beteg számára, kizárólag a daganatot támogató fehérvérsejtekben szabaduljon fel, az azonnal fel nem használt mennyiség pedig kikerüljön a szervezetből.

Ez a folsavval dolgozó projekt azért különleges, mert elsőként talált módot arra, hogy a hatóanyaggal magukat a tumor növekedését szolgáló sejteket célozza meg a daganaton belül. A kutatók a kezelést eddig laboratóriumi körülmények között, illetve állatmodelleken tesztelték, és hatféle daganattípus esetén mutatták ki a működését. Vélekedésük szerint az új módszer szélesebb körben lehet hatékony, mint a jelenleg használt immunterápiák, és bíznak benne, hogy sok-sok életet menthet majd meg.

Ha bármi kérdése van:

Hívja Katalint 0-24

+ 06-80-69-69-69

Kérjük adja meg személyes adatait és küldje el kérdéseit, amelyre szakértőink 24 - 48 órán belül készséggel válaszolnak.

Köszönjük, hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.
Hiba történt, kérjük próbálja újra.