June 3, 2021
Hír

Élet a sikeres daganatterápia után

Ha a daganat diagnosztika utáni daganatterápia, rákterápia sikerrel járt, a betegség után új fejezet kezdődik az életünkben, ami hozhat örömöt és reményt, de aggódást és félelmet is.

Ha a daganat diagnosztika utáni daganatterápia, rákterápia sikerrel járt, a betegség után új fejezet kezdődik az életünkben, ami hozhat örömöt és reményt, de aggódást és félelmet is. Nincs két egyforma ember: mindenkinek más módszer válik be arra, hogy megküzdjön ezekkel az érzelmekkel, és megtanulja kezelni őket, ami időt és gyakorlást igényel.

A betegség kiújulásától való félelem a leggyakoribb, de olyan problémák is adódhatnak, amikkel korábban nem számoltunk. Rossz érzéseket válthat ki belőlünk, hogy a daganatterápia végeztével jó ideig nem fogjuk látni az orvosunkat, akivel addig rendszeresen találkoztunk, és aki mellett biztonságban éreztük magunkat. A családba való visszatérés is feszültségek forrása lehet: a korábbi feladatainkat mások vették át, és esetleg nem is akarják újra ránk bízni őket, nekünk pedig nem tetszik, ahogyan ők csinálják, de nem merünk szólni érte. Olyan is van, aki a rákterápia után feszültnek, szomorúnak és kimerültnek érzi magát, és semmi másra nem vágyik, csak pihenésre.

Mindez teljesen normális: nehéz időszakon vagyunk túl, komoly döntéseket kellett meghoznunk, a testünket megviselte a rák és a rákterápia, és esetleg a külsőnk is megváltozott. Fogadjuk el ezeket az érzéseket és ne várjuk, hogy egy csapásra minden olyan legyen, mint azelőtt. Az utóbbi időkben kissé talán túl nagy hangsúly került a pozitív gondolkodás erejére – egyesek egészen olyan mítoszok hangoztatásáig is elmennek, miszerint ez megállítja a rák növekedését, vagy megakadályozza a kiújulását. Tény, hogy segíthet megküzdeni a helyzettel, ha sikerül pozitívan hozzáállnunk a dolgokhoz, de soha ne legyen lelkifurdalásunk attól, ha éppen nincs jó napunk, és ne hagyjuk másoknak se, hogy bűntudatot ébresszenek bennünk emiatt. Nem kell mosolyognunk, ha nincs hozzá kedvünk! A rák nem ettől fog eltűnni a szervezetünkből.

Valószínűleg óriási jelentőséget tulajdonítunk majd minden apró, kellemetlen érzetnek vagy fájdalomnak a testünkben. Rögtön arra gondolunk, hogy ez biztos megint az. Visszajött, hiába mondták az orvosok, hogy meggyógyultunk. A rettegés odáig fokozódhat, hogy aludni sem tudunk tőle. Szerencsére a legtöbb embernél idővel elmúlik, de bizonyos események – például a kontrollvizsgálatok, a megbetegedésünk évfordulója, vagy egy rákban szenvedő ismerősünk halálhíre – még évekkel később is kiválthatják belőlünk a félelmet. Van néhány dolog, ami segíthet megküzdeni a félelmeinkkel: ha pontosan utánajárunk, hogy mit tehetünk ebben a helyzetben az egészségünkért; ha elfogadjuk, hogy a rák kiújulását nem tudjuk megakadályozni de minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy minimalizáljuk az esélyét – pl signaterateszttel. Ha szembenézünk az érzéseinkkel és nem próbáljuk a szőnyeg alá söpörni őket; ha elménkkel a jelenben tudunk maradni, akár csak naponta néhány percre. Ez egy jó időszak ahhoz is, hogy egészségesebb életmódra térjünk át, változtassunk az étrendünkön, a káros szenvedélyeket dobjuk el, kezdjünk rendszeresen mozogni. Egyes rákkezeléseknek hosszú távú mellékhatásai lehetnek, azaz akár még évekig egészségi problémákat okozhatnak. Tudakoljuk meg a kezelőorvosunktól, hogy esetünkben fennáll-e ez a veszély, és ha igen, milyen tünetekkel jár, illetve mit tudunk tenni ellene.

Van, aki könnyebben visszatér a rendes kerékvágásba, mások nehezebben, de az biztos, hogy az érzelmi támasz rengeteget jelent ebben a helyzetben. A családdal és a barátokkal való beszélgetés mellett kereshetünk támogató csoportokat, klubokat, művészetterápiás társulásokat. Ha olyanokkal osztjuk meg a gondolatainkat, akik ugyanebben a cipőben járnak, kevésbé fogjuk egyedül érezni magunkat, és a hasznos tanácsokat is kicserélhetjük. Aki könnyebben megnyílik négyszemközt, az fordulhat pszichológushoz vagy életvezetési tanácsadóhoz, illetve ha vallásos, akár a lelki vezetőjéhez is.

Ha bármi kérdése van:

Hívja Katalint 0-24

+ 06-80-69-69-69

Kérjük adja meg személyes adatait és küldje el kérdéseit, amelyre szakértőink 24 - 48 órán belül készséggel válaszolnak.

Köszönjük, hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.
Hiba történt, kérjük próbálja újra.