September 2, 2021
Hír

Daganat diagnosztika és daganatterápia COVID-19 idején

A daganatterápia és daganat diagnosztika rákdiagnosztika a koronavírus járvány alatt számos kérdést vetett fel.

Tudományos folyóiratokat szemlézve három gyakran feltett kérdésre igyekszünk választ adni.

Hogyan befolyásolja a pandémia miatt később elkezdett rákterápia a betegség lefolyását?

A COVID-19 járvány következtében halasztódhatnak a daganatos szűrések, késhet a daganat diagnosztika, és a későn elkezdett rákdiagnosztika, rákterápia következtében romlanak a túlélés esélyei, nőhet a daganatos halálozás – ezt a sokak által sejtett és tapasztalt állítást a JAMA Network Open amerikai tudományos folyóirat 2020. decemberi számában megjelent tanulmány is megerősíti. A tanulmány szerzői megállapítják, hogy az adataik alapján egyértelműen bebizonyosodott, hogy ha hosszabb idő telik el a tumor diagnózisa és a daganatterápia kezdete között, akkor számos gyakori daganat (például a vastagbélrák és a kezdeti stádiumú tüdőrák) halálozási aránya megnő. A vezető szerző, Dr. Eugene Cone szerint a daganatterápia megindítása egy bizonyos határig biztonságosan halasztható, de ez az idősáv nem túl hosszú, sőt rövidebb, mint azt általában gondolnánk. A problémát fokozza, ha a rákterápia nem indul el időben a pandémiából eredő halasztások miatt. Az amerikai nemzeti rákregiszter 2004 és 2015 közötti adatait felhasználva 2,24 millió beteg adatait elemezve (emlőrák 52%, prosztatarák 38%, vastagbélrák 4%, nem kissejtes tüdőrák 6% - valamennyi áttét nélküli eset) értékelték a kezeléseket és azok kimenetelét a 2020. január - március közötti időszakban. Mind a négy tumor típusban a diagnózis és a daganatterápia megkezdése között eltelt idő növekedése az 5 és a 10 éves halálozás növekedésével járt, (igaz ennek mértéke függött az adott tumor típusától és stádiumától), és vastagbélrák, valamint tüdőrák esetén volt a legmarkánsabban jellemző.

Hogyan befolyásolja a COVID-19 lefolyását a daganatos megbetegedés?

Erre a kérdésre kerestek választ a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem és a Montefiorei Egészségügyi Rendszer kutatói is, akik a Nature Cancer című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban megállapítják, hogy a legtöbb daganatos beteg szervezete által adott antitestválaszt nem tér el az általános lakosságétól. (Ez a képesség természetesen függ betegségük típusától és az általuk kapott kezeléstől is.) A tanulmány vezető szerzője, Astha Thakkar hematológus onkológus hozzátette, hogy kutatásaik szerint a tumoros betegek valószínűleg ugyanolyan fokú védettséget élveznek az újrafertőződéstől, mint a betegségben nem szenvedők és feltehetőleg ugyanolyan jól reagálnak az oltásokra is.

A vérrákos betegek esetében az antitest megjelenése a vérben csak 81,7% volt, szemben az egyéb daganatos betegek 94,5% százalékos arányával. Ez a viszonylag nagy eltérés a vérrákos betegek kezelésével van összefüggésben, amelyről köztudott, hogy elnyomja az immunrendszert, ami megmagyarázhatja az alacsonyabb antitest arányt szervezetükben és a fokozott kockázatot jelent a Covid-19 lefolyására vonatkozóan. Kiemelt figyelmet kell tehát szentelni a vérrákos betegeknek és biztosítani, hogy ők is a kellő kezelésben részesüljenek. A rákkutatás már felhasználja a tapasztalati mért értékeket.

Hogyan befolyásolja a COVID-19 a daganatterápiát, súlyosbítja-e például a kemoterápiával kezelt beteg állapotát?

Erre a kérdésre sokáig nem volt egyértelmű válasz, egészen Dr. Melissa Pessin (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York City) és munkatársainak a Journal of Clinical Oncology-ban publikált közleményük megjelenéséig. Eszerint a koronavírussal megfertőződött rákos betegek COVID-diagnózisa utáni 35 napon belül alkalmazott citotoxikus kemoterápia vagy immunterápia nem növelte a koronavírus súlyos, vagy kritikus lefolyásának arányát. Korábban sok onkológus félt folytatni a rákdiagnosztika elvégzését vagy kemoterápiát COVID-19-cel fertőzött páciens esetében, ez a tanulmány viszont azt igazolta, hogy a kemoterápia nem növeli a COVID-19 halálozást, tehát nem számít mortalitási kockázati faktornak. Másként fogalmazva: a daganatos betegnek meg kell kapniuk az előírt kemoterápiát, de közben a lehető leghatékonyabban kell alkalmazni a COVID kezelését a mielőbbi vírusból kigyógyulás érdekében, mivel a tumor növekedése nem áll meg a vírusfertőzés alatt sem.

Ha bármi kérdése van:

Hívja Katalint 0-24

+ 06-80-69-69-69

Kérjük adja meg személyes adatait és küldje el kérdéseit, amelyre szakértőink 24 - 48 órán belül készséggel válaszolnak.

Köszönjük, hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.
Hiba történt, kérjük próbálja újra.