August 4, 2021
Hír

A molekuláris diagnosztika előnyei a rákterápia területén

A rákkutatás új, ígéretes lehetőségeiről, főleg a molekuláris diagnosztika területéről szinte naponta kapunk új híreket.

Szinte naponta kapunk híreket a rákkutatás új, ígéretes lehetőségeiről, főleg a molekuláris diagnosztika területéről, amely eredmények a daganat diagnosztika és a rákterápia módszereit és lehetőségeit is átalakítják, befolyásolják.

Napjainkra egyértelművé vált, hogy a rák genetikai eredetű betegség, amelyet génjeink meghibásodása, azaz mutációja okoz. A hibák körülbelül 80%-a szerzett, tehát életünk során környezeti és életmódbeli hatások által a sejtjeinkben keletkezik, és a hibáknak csak a maradék kb. 20%-a örökletes. Az ilyen rosszindulatú, meghibásodott sejtek túlnyomó többsége szerencsére eleve életképtelen, vagy az immunrendszer idegenként azonosítja, felismeri és elpusztítja őket. Az életkor előrehaladtával és a környezeti ártalmak halmozódásával egyre több lesz a hibás sejt, ezért az immunrendszer egyre nehezebben birkózik meg velük – főleg, ha idősebb korban, vagy más okból kifolyólag már eleve alacsonyabb hatásfokkal működik. Így a hibás sejtek megtapadnak, szaporodnak, és előbb-utóbb berobban a betegség. A rákos sejtek pedig meggátolják az immunrendszert – jelen esetben a limfocitákat - abban, hogy felismerjék és elpusztítsák őket.

Vérminta, mint „folyékony biopszia”

A daganatokat nemcsak fokozott osztódás, hanem a normálisnál nagyobb számú sejtpusztulás is jellemzi, és a széthulló tumorsejtekből kiszabaduló, a vérkeringésbe kerülő DNS azonosításával információt kaphatunk a tumorról. Így egy sima vérminta egyfajta „folyékony biopsziaként” hamarosan egyre több területen felválthatja a daganatból szúrás vagy műtét útján kinyert hagyományos szövetmintákat. A rákdiagnosztikában egyre nagyobb szerepet játszanak a vérmintából végzett molekuláris genetikai vizsgálatok, melyek a daganat molekula szintű jellemzőinek, felépítésének, működésének részletes feltérképezése révén hatékonyabb, egyénre szabott kezelést tesznek lehetővé.

Precíziós onkológia

Ez az egyénre szabott kezelés többféle is lehet, történhet például célzott gyógyszerekkel. Azért nevezik őket célzottnak, mert egy meghatározott molekulatípusú daganatra fejtik ki hatásukat. Ezek a molekulák meghibásodott fehérjék, amelyek blokkolásával elérhető, hogy a sejtek irányító központjai felé tartó “növekedj és szaporodj” parancsok ne érhessék el a sejtmagot. Vagyis gátlásukkal megállítható a tumor további osztódása és növekedése.

Ez a célzott gyógyszereket használó precíziós onkológia a daganatterápia legújabb iránya. Célkitűzése, hogy minden beteg személyre szabott gyógyszert és kezelést kapjon, amely a daganatát okozó génhibára a legalkalmasabb, megszüntetve az okot is, egy adott génhibát, ami miatt a tumor kialakult és növekszik. A precíziós onkológia a rákos sejtek DNS-ének elemzésén, a molekuláris diagnosztikán alapszik, ami segít a prognózis felállításában és a leghatékonyabb daganatterápia kidolgozásában. Egyelőre nincs minden génhibára célzott gyógyszer, ahol viszont igen, ott gyakran gyors és jelentős javulás érhető el. Ne várjunk azonban csodákat, hiszen ezek a készítmények sem mindenkinél hatásosak. Kizárólag abban az esetben alkalmazhatóak, ha a kezelendő betegben jelen van az a bizonyos fajta génhiba, amire kifejlesztették őket.

Onkológiai tesztek

A molekuláris diagnosztika talaján állva többféle tesztet is kifejlesztettek, amelyek a daganat diagnosztikában és terápiában nyújtanak a képalkotó rákdiagnosztikánál nagyobb segítséget.  Ezek egyike a Signatera teszt, amely Magyarországon csak PentaCore Laboratóriumban érhető el. A Signatera teszt a képalkotó rákdiagnosztikai módszereknél akár évekkel korábban mutatja ki, ha daganatos sejt van a szervezetben. A molekuláris reziduális tumorok (MRT) korai és pontos kimutatására szolgáló Signatera teszt a daganat diagnosztika tudományos világújdonsága, mivel pontos és gyors eredményeket hozhat a daganatok kimutatásában, valamint a kezelések eredményeinek ellenőrzésében. Ezzel pedig jelentősen javulhatnak a betegek életkilátásai. A vérminta elemzésével elvégzett teszt pozitív vagy negatív eredménye  attól függ, hogy ki tud-e mutatni a vérben korábbi daganatból származó, keringő tumor-DNS-t. Tehát csak már lezajlott betegség esetén alkalmazható, szűrő jellegű tesztelésre nem alkalmas. A segítségével a betegek és az onkológusok hamarabb információt kaphatnak arról, hogy sikeres volt-e az alkalmazott rákterápia, vagy esetleg kiújult-e a korábbi betegség. Ez a fajta DNS alapú diagnosztika a legapróbb reziduális tumort is 93-99 százalékos pontossággal jelzi, akár 8-24 hónappal a képalkotó berendezések előtt.

A molekuláris diagnosztika vívmányai nemcsak a rákterápiában, hanem más területeken is (például magzati szűrővizsgálatok) kiválóan alkalmazhatók. Rohamléptekkel fejlődik ez a tudományág, számos célzott gyógyszer áll az engedélyezés kapujában. Máris rengeteg ember életét hosszabbították vagy mentették meg ezek a tesztek, gyógyszerek, és ez előreláthatólag a jövőben is így lesz, sőt fokozódni fog.

Ha bármi kérdése van:

Hívja Katalint 0-24

+ 06-80-69-69-69

Kérjük adja meg személyes adatait és küldje el kérdéseit, amelyre szakértőink 24 - 48 órán belül készséggel válaszolnak.

Köszönjük, hamarosan felvesszük Önnel a kapcsolatot.
Hiba történt, kérjük próbálja újra.